Followers

Wednesday, March 11, 2009

dunia dah tua...

Balik sekolah petang tadi…

Bibik dah sediakan ubi rebus yg diambinya dari belakang rumah….

Ingat masa kecil-kecil dulu…..sarapan dengan ubi rebus dan kopi o….

(anak-anak sekarang sarapannya dengan nugget ayam…)

Kemudian…

Ada pula sebiji durian….yang datangnya dari pokok sebelah rumah…

Aku rasa pokok durian ni dah nyanyuk...…berbuah sepanjang tahun…

(Sebenarnya tanah sebelah rumah tu adalah tanah my brother in law…tapi dia tak duduk kat sini…)

Dan aku yang beruntung…dapat merasa!!

……...sebenarnya dunia dah terlalu tua…...dah nyanyuk…....dah tak ingat musim…

Sebab tu dalam musim panas pun ada banjir.
Sekarang dah tak ada musim buah sebagaimana kita kecil-kecil dulu…
sebab sekarang ni, buah-buahan dah ada sepanjang tahun..

He..he…walau pun belakang rumahku ada pokok ubi kayu, pokok jambu batu (banyak lagi la..) dan sebelah rumah ku ada pokok durian, pokok petai tetapi rumah ku terletak di dalam Bandar…..cuma 4 km dari pusat bandar !

Cuma suasana kampong gitu…(memang pun orang kampong pun......)

4 comments:

tchersally said...

CM,
memang punnn..dunia dah tua..nyanyuk..
di kalangan kita pun dah ada symptom2 nyanyuk..cuba perhati betul2..agaknya begitu lah bila dah d mamah usia..alahaiii..sambung 2 thn lagi pulak tu sebelum pencen..agaknya bila dah sampai umur wajib pencen lagi huru hara laaa..oooppsss..semoga dijauhkan lah symptom2 nyanyuk yg menyebabkan org x suka ni..

shinrei said...

saya pun nyanyuk jugok...hahaha

cikgu_math said...

tchersally >> pencen 58...muda lagi tu...(???)tak per ler...budak-budak simpati..

shinrei >> aish...tunggu ada anak dulu!

Nz said...

bestnya keliling rumah byk pokok..
btw cikgu, mak saya kata kalau pokok buah bermusim tu berbuah sepanjang tahun, tu salah satu tanda akhir zaman
sekarang pun cm2 tanda dah ada kan