Followers

Monday, March 02, 2009

CIKGU KE KERANI??

sape-sape yang bergelar cikgu-cikgi tu, pernah tak kena siapkan benda ni??rasanya di sekolah lain kerani yang buat, hanya di SIC
guru unit pendaftaran yang kena buat.
Dah bertahun aku buat kerja ni...(tahun lepas off, tak tahu kenapa, ttpi tidak di suruh) dan tahun ni bermula semula!
kerjanya tak susah, cuma masukkan nama pelajar , tarikh masuk / tarikh keluar dan dari / ke sekolah mana.
Tapi mak oii...penyata bulan Februari, yang keluar untuk ke MRSM dan SBP dah berpuluh-puluh daripada form 1, tak masuk form 4 lagi, ke MRSM, SBP , Teknik, balik kampung, etc...MACAM-MACAM!
ditambah dengan pelajar form 1 yang masuk untuk panggilan kedua, ketiga, keempat.....tak kuasa nak kira! hinggakan drp USA pun ada! tapi orang melayu la....
Bulan Mac nanti kemasukan form 4 plak...menggantikan yang dah keluar!

Ni yang aku sedang buat, dah hampir 60 pelajar bertaip. Stop sekejap untuk n3 blog ni...
Agaknya ni lah sbbnya kerani sekolah tak nak buat, dan we all di unit pendaftaran yg jadi mangsa!Terlalu banyak yang keluar masuk!
Dan yang anehnya....keluar masuk pelajar di sekolah yang tercinta ini berlaku sepanjang tahun, dari januari hingga Disember...tak pernah miss!

Hu..hu..hu..terpaksa ku lupakan sekejap skrip jawapan budak-budak tu malam ni...

7 comments:

Chekgu BaniHassim said...

kite kan versatile...
serba serbi tau buat...

tapi buatlah dgn ikhlas, kurangkan mengeluh dan mesti ade ganjaran disebaliknya...
kan??
InsyaAllah...

cikgu_math said...

chekgu bh
betul tu..
kena ikhlaskan hati supaya 'saya yg menurut perintah' ditukar menjadi inilah amal ibadatku dalam kerja...
tp skali skala nak juga lemparkan tension ni jauh-jauh...

pB said...

larrr

ngaja skoloh SIC kor ???

the life of cikgu sue said...

memang kerani yang patut buat.Tapi pelik namun benar.itulah hakikat yang patut dihadapi.Tak pernah pulak dok sekolah lama kena buat.Bagus jugak menyuarakan apa yang terbuku di kalbu.

bluehope said...

Cian nyer cikgu2 nih yerrr! Dah sibuk2 wat semua tuh...konsentret lagi ke nak ngajor?? Jap jadi cikgu, jap jadi kerani, jap jadi pekedai koperasi, kan???

Mmg serba boleh....cikgu boleh!!! (mengampu cikgu jap)...waktu BlueHope sekolah dulu, suke ngampu2 cikgu nih. Nak dpt markah besor2. Pastu cikgu kata, "Kepala hotak ko nak mintak markah besor2. Cikgu suruh buat esei ttg semangat patriotik...yg ko gi tulis ttg hal ehwal politik tu ape hal? Memandai jer nak citer2 hal politik!"

Lazer nyer mulot cikgu BlueHope tuhh. "Nanti ko cikgu, bile aku stand jadi YB besok...aku tayang kete camry aku kat ko...huhhhh!!!"

cikgu_math said...

pB >> SIC ler.. maktab budak sekolah he..he..

Cikgu Sue >> ye lah...erja ttp beres....mengajar ttp mengajar...

BlueHope

cikgu_math said...

blueHopr >> Oooo....minat politik dr kecik lagi ke??padan ler karangan pun terpesong tajuk...cikgu_math ajar matematik aje....