Followers

Sunday, April 19, 2009

mungkin betul..atau kebetulan?

Biasanya bila kawan-kawan anak CM datang ke rumah, CM akan keluar sebentar, bertanya khabar dan kemudian membiarkan mereka berbual sesama sendiri… menyelongkar almari buku mencari novel dan kadang-kadang naik ketingkat atas melepak dibilik anak CM ….membiarkan mereka selesa seadanya tanpa gangguan dari CM.

Last Thursday, bila berkumpul beramai-ramai bersama anak-anak….then terkeluar satu statement yang agak mengejutkan CM….
One of my daughter said, her friend pernah tanya ‘ Umi memang jarang keluar dari bilik ke”…
And she replied “entah…lepas abah meninggal…dunia umi hanya dalam bilik jer..”
huhu….mungkin betul atau mungkin kebetulan….tetapi CM tidak menyedari perkara itu berlaku…
Bila dah tercerita tentang perkara itu…maka, my son yg memang kuat makan (The biggest one….bigger than Umi ) pun menambah “umi pun tak pernak masak lepas abah meninggal…semuanya bibik yang masak”
……………………………………………….
Ohoo…perkara itu berlaku tanpa disedari, perubahan yang berlaku sedikit demi sedikit….)

Tak memasak?? CM bukan tak suka memasak..suka! tetapi selepas arwah meninggal, kalau CM masak pun tak ramai yang makan….so, semakin hari semakin malas…. Tetapi CM ajar bibik memasak…and at last semua nya bibik dah pandai…nasi ayam, spaghetti, ikan kukus, tomyam…so, sekarang semuanya bibik yang buat…CM dah bersara drp periuk belanga.. apa lagi dengan kesibukan dunia persekolahan sekarang!

Betul ke dunia umi dalam bilik jer…
Masa arwah ada, memang ada masa kita lepak-lepak di ruang tamu untuk berbual dan berbincang, tetapi sekarang ruang tamu dah lengang.. hanya jadi kelas tempat mengajar Irfan sekali seminggu….
dulu, setiap malam CM menunggu Arwah pulang sambil menonton tv, so terjumpalah cerita bersiri yang menuntut CM mengadap TV setiap malam.... tetapi selepas dia meninggal, CM masukkan ASTRO, dan siaran TV dah jadi hak milik penggemar kartun, penggemar bola dan penggemar animax, bukan lagi menjadi tempat lepak CM.... (Sekarang hanya menonton Slot AF.. program yang sangat berhantu...)

Apa lagi… dengan satu laptop & satu printer didalam bilik, CM agak selesa di dalam bilik…buat kerja sekolah sambil layan internet

Dan nasib baiknya...bilik CM juga menjadi tempat lepak anak-anak... penuh dengan harta milik mereka...termasuk satu buaian yang dibuat drp tali!!!

jadi...tanpa disedari...hidup CM seharian hanya di dalam bilik...


9 comments:

ミ-ザン mr. mzn said...

haha.. cekgu.. same la..
sy pon dok trperap lam bilik..
kikiki... nseb baek pc dok kat luar~
hehe

misz A.C.C.A said...

yeah yeah yeah.. jus duno, bile lg u would go 2 d kitchen(bkan smata tuk mkan ek)ermm mb u shud cook smtng yg sume ske mkan, cth... erk, tataw laa..still waiting 4 ur cooks mum!

shinrei said...

saya depan pc dalam bilik gak! hehehe

tchersally said...

hmmm..mmg master bedroom complete dgn TV..PC..tenet plak wifi..a.cond..so buat pe nak lepak kat living room..rumah Sally living room utk meraikan tetamu semata-mata..yg tak bestnye..skali skala naik rimas la plaks..

the life of cikgu sue said...

Wah...bilik tidor dah jadi bilik confrence rupanya.

-pinjam bibik sekejap.he...he..

nik awin said...

salam ziarah,
suka la baca entri dalam ni.

anyway, saya pun suka memerap dlm bilik..tp sekang..4-5hari ni..dah cuba utk jarakkan masa dr online..tidur lewat2 pun x best jugak..esok nak bangun gi sekolah lagi..siap bfast anak2 lagi

ami mahzar said...

saya pun bnyk masa kt bilik, laptop, tv, fridge.. anak nk cari jajan mesti mai bilik nyer...fridge tu wajib kna bukak..

cikgu_math said...

mzn>>>
hehe..terperap ngan buku tak apa...pc tu..jeling skali-skala jer ye!

Macca>>
err..mmm...dah makan kan??

Shinrei>>
aiks...anak-anak tak ada...pc dalam bilik gak!

sally>>
ya...esp bila anak-anak main kejar-kejar dalam bilik...

cikgu_math said...

cikgusue>>
oooo...bisa saja...tapi bayarannya mahal bu!

Nik awin>>
tq kerana dtg ziarah
Ahlan Wasahlan..
rutin hidup cikgu...hampir semuanyan sama kan!

ami mahzar>>
lagi best....