Followers

Monday, May 25, 2009

exam ..... uji pelajar atau menguji cikgu??

sekarang ni pantang ada masa lapang...ada jer student kat meja CM, kononnya nak tengok markah math! Baru dua hari exam... dah nak tahu markah! Dan biasanya mereka ni adalah pelajar cemerlang yang memang prihatin dengan pencapaian mereka.
Tapi kertas masih bertimbun di atas meja... they all datang, CM tunjuk kertas yang masih belum buka plastik pembalutnya.
Kesian pula tengok muka mereka...

Petang tadi, bersemangat... stayback untuk semak kertas!
Tapi kali ini CM ubah trend... semak kelas 'kesayangan' dulu... Tingkatan 3 M.

Buka kertas pertama, jawab... tapi banyak salah daripada betul...
yang kedua banyak kosong dari bertulis.. kalau tulis pun hanya menyalin semula soalan..
yang ketiga, tak berjawab, ada yang berjawab tetapi sempat tulis nota tanya jawapan untuk kawan sebelah di atas kertas jawapan!

Aduh.....Apalah yang cik gu ajar hingga satu pun tak boleh jawab.
Orang yang pertama dapat 23 markah daripada 60, yang kedua dapat 11 markah, yang ketiga dapat 10 markah.
Lebih baik balik berehat, daripada stress tengok kertas jawapan!!!

Sebelum balik pukul 4.00 pm, CM semak kertas pelajar yang 'nak belajar' dari kelasnya... okey pulak.. dapat 57 markah daripada 60.

Besuk nak semak daripada kelas 3Y...
tinggalkan dulu kelas 3M untuk kurangkan stress!!

12 comments:

Chekgu BaniHassim said...

heheh...
normalla tu CM...
tpi saya lagi suke tanda kertas budak kelas lemah...

peningnye tak sepening menanda kertas budak pandai..
kelajuan menanda pun lebih laa...hehe

sabar yea...semuanya dugaan...
lepas ni kene tingkatkan usaha laa...

Neeza Shahril said...

apa kata akak letak sebelah kanan kertas kelas Y, sebelah kiri kertas kelas M. Gilir2.. satu stress, satu lagi menghappykan.. lama2 akak pun neutral.. hehehe...

ada yang bercampur aduk kertas nanti huhuuuu...

pB said...

kena banyak banyak sabar , kan ..

kena pulak tulisan macam tulisan doktor ..

lagi stress ...

sebab tu , dulu masa pergi kelas motivasi , kita ibubapa dinasihatkan supaya sedekahkan al fatihah buat guru guru dan juga penanda kertas soklan agar semasa mereka memeriksa kertas peperiksaan , hati mereka tenang dan tenteram

ShinSekai said...

tengok cam math mod ting 4 lebih senang jer..

CIKGU PANJI said...

cp belum buka plastik lagi.hehe

cikgu_math said...

chekguBH>>
CM pun suka...kalau tak terikat dengan target..
tapi target dia org semua dapat A!Tak ke tension!!!!!

Neeza>>
hi..hi..agaknya nanti pening nak susun semula!!

PB>>
CM pun ajar macam tu pada anak-anak & anak murid...

ShinSekai>>
erm.... sebab topic sukar telah dipindahkan pada add math!

CP>>
tunggu masa cuti...lagi relaks!

mr.mzn said...

mmg ujian utk sekolah la snang..
baik cekgu k, studen, suma kena test..
hehee..

xiiinam said...

"Kami guru Malaysiaaaaaaaaaaa...
Berikrar dan berjanji...........

la...la...la.....


Tunai tetap kami tuuuuunaikaaaannnnn!!!"


He...he...he...

Daddy Cool said...

CM...sabor...pelan-pelan tanda, nasib baik dapat kelas yang bervariasi, kalau dapat kelas yang budaknyer tak berapa nak belajar lagi haru!

m e E n said...

Cekgu.
Kan itu sudah menjadi lumrah
kehidopan sebagai seorang guru
dan sebagai seorang pelajar.

zino said...

sepatut nya peperiksaan untuk semua cikgu membuat penilaian.. di mana kelebihan dan kelemahan.. buat analisa supaya boleh meningkat kan teknik pengajaran utk masa depan ..

terutama sekali math.. bagaimana nak menukar suasana dalam kelas supaya semua murid sangat teruja nak belajar.. good luck teacher

cikgu_math said...

mzn>>
... suka semak kertas awak dulu...
one of yang macam marking scheme...

ckLah>>
yupp ....nak tunaikan janji...

Dady cool>>
betul... ada racun, dan ada penawarnya!

MeEn>>
dan dari generasi ke generasi

Zino>>
semua kesilapan mereka CM gunakan semula sebagai contoh supaya tidak berulang!