Followers

Friday, September 04, 2009

Ramadhan 2009 - untuk contest Jard!

teringin nak masuk contest yang di buat oleh jard.

ingatkan nak masukkan gambar semasa berbuka beramai-ramai dirumah bonda sempena hari kebangsaan, tetapi tak ada pula muka CM di dalam banyak-banyak gambar tu.... biasalah....bloggers biasanya menjadi cameraman!

dan kebetulan petang tadi sepupu CM menjemput CM sekeluarga berbuka puasa.
(thanks Azimah & Amran.)

tempat:
Dewan Z & H Inn, Kota Bharu

Menu :
Buah Kurma , kuih Akok & air bandung
Nasi Putih, singgang tulang, ayam goreng
Ikan rebus goreng, telur masin
budu, sambal belacan & ikan bakar tawar
berserta ulam-ulaman
termasuklah petai, kacang bendi & terung yang dicelur,
pucuk gajus, ulam raja, dll.

jemputannya lebih kurang 250 orang, ramai juga yang CM tak kenal pun. he..he..


saat berbuka puasa petang tadi bukanlah the best moments of Ramadhan ( tajuk contest), tetapi ia lebih kepada merungkai kenangan silam... momen-momen indah di bulan ramadhan sebelum ini.
CM bersama Amar menunggu saat berbuka, disebelah tu adalah ibu saudara CM
( Iqah tidak ada dalam gambar kerana terpaksa menjadi Cameraman.)

CM sudah lama tidak berbuka puasa di luar, sama ada hotel atau restoren.
Sebelum arwah suami CM meninggal, ( dia meninggal sehari sebelum puasa 2006 disebabkan accident)
selalu juga kami mengadakan makan-makan atau berbuka puasa di luar.
Tempat makan seperti Restoren Syam, Oriental, Restoren terapung Sri Tujuh & Four Season biasanya menjadi pilihannya. Sebelum meninggal, dia ada menyebut untuk membawa kami ke New Horizon ( masih baru pada masa tu...) tetapi tidak kesampaian.

Mungkin tidak sama dengan keadaan sebelum ini yang riuh rendah dimeja makan, kali ini CM hanya bertiga, iaitu Amar & Iqah... dan kedua-duanya sepi seribu bahasa. Lebih-lebih lagi bersama dengan ramai orang yang tidak dikenalinya. Anak-anak lain masih di asrama, sementara Adam & Naseef menemani bibik dirumah!!

Biasanya agenda makan diluar dilakukan bila semua ada... 9 anak-anak, umi & Abah.
Itu yang menyebabkan CM tidak membawa anak-anak makan atau berbuka puasa diluar sekarang..... kerana tidak cukup Ahli!
Dan ia tidak akan cukup untuk selama-lamanya!!

12 comments:

Cikgu Adham said...

slm.. seronoknya bila ada kuluarga besar gni... mantap..

arsaili said...

salam kenal..sayu plak baca entri ni..yg pergi tetap tak akan kembali...hanya doa yg bole kita panjatkan dan sudah pasti arwah mengharap orang yang tinggal itu berbahagia selalu...

Jard The Great said...

huhu.. bulan ramadhan mmg bnyk menggamit kenangan..

thanks sbb sudi join contest.. ehehe

xiiinam said...

Assalamualaikum CM...

pB said...

ghamaaaa nyorrrr ...

lamo sungguh tok g makae restoran syam kat berek duo belas tu ...

sedap lagi kor???

cikgu_math said...

adham>>
tapi yang tinggal kat rumah tak sampai separuh.....

arsaili>>
yea... sekalung doa untuknya...

jard>>
kalau menang....he..he.. beraya dengan mutiaralah!

cikgu_math said...

Cklah>>
waalaikumussalam...
CM sihat... Cklah sihat ke???


pB>>
ghama pun...masa kecik dulu jerr...
lonni 4 oghe jah dok drumoh.
Rrayo ni ghama pulok!

en_me said...

sonoknyerrr.. salammm ramadhann cikgu itteww

a kl citizen said...

assalammualaikum

ramadhan memang sering mengundang memori manis

UglyPooh said...

salam ramadhan...:->

cikgu_math said...

en-me>>
salam ramadhan juga untuk en me ittewwww...
nanti seronoh beraya pulak!

klc>>
sbb datangnya hanya setahun sekali kan!!

ugly pooh>>
salam ramadgan... seronok -seronok berbuka puasa ya!!

Jard The Great said...

ku dah link cikgu ye.. ehehe..