Followers

Monday, September 07, 2009

.......begitulah!!

esok dah nak sekolah semula...hari ni cuti nuzul quran.
aduish.... kalau boleh nak duduk jer rehat kat rumah....tension!!!

4- 5 hari lepas kerja terlalu penat... dan terlalu banyak kesilapan yang dilakukan.

hari Ahad minggu lepas ( 30 ogos ) dapat surat drp PPD nak analisa trial Exam PMR pada 3 sept, sedangkan pihak sekolah menetapkan 9 hb serah markah kepada form teacher.

hari isnin 31 ogos..cuti! so, markah paling awal form teacher dapat pungut daripada guru subjekpada 1 sept, dan CM boleh dapatkan daripada form teacher pada lewat tengahari.
tetapi nak jadikan cerita, sistem komputer bilik peperiksaan jam..., so CM tak dapat nak import data untuk bereskan kerja dirumah pada hari tersebut.

2hb CM mula key in markah... 224 orang dengan markah lapan & sembilan subject.... dan akhirnya siap pada waktu tengahari. Bila disuruh pelajar semak...terlalu banyak kesilapan kerana markah asal adalah markah daripada guru sebelum perbincangan dengan pelajar. Dan ada guru tingkatan tersilap menulis markah kerana senarai nama tidak sama dengan senarai nama asal.

Pagi 3hb CM betulkan semula markah pelajar, satu demi satu dan kelas demi kelas..... ( dan CM mendapat tahu, melalui panggilan telefon, analisa mesti dihantar sebelum jam 1.00 pm).
Kerja dalam keadaan stress, tatapi semuanya beres sebelum jam 1.00.

Kemudian maklumat itu ( tanpa disemak oleh guru subjek ) CM pindahkan ke Excel mengikut format yang PPD kehendaki... ( kerana excel mudah, masuk jerr formula, peratus & jumlah akan keluar sendiri ) dan faxkan ke PPD, dan hantar salinan kepada pentadbir.
Alhamdulillah, rasa lega selepas dua hari bermain dengan nombor di depan komputer.

Semalam ( Ahad 6hb ) , baru CM diberitahu bahawa maklumat yang dihantar ada kesilapan...
CM tersilap taip nombor, menyebabkan peratus kelulusan menurun lebih daripada 10%.
telefon PPD untuk betulkan.... ( maaf, itu kecuaian CM )

Kemudian, bila dianalisa oleh guru subjek... adalagi yang salah..... sistem yang silap atau apa???
markah yang CM betulkan sehari suntuk pada hari rabu, ada yang tidak dibetulkan..., yang keluar adalah markah asal, yang TH diberi gred E, menyebabkan banyak analisa menjadi silap!
haru jadinya.......

Sekali lagi CM berkurung dibilik peperiksaan untuk betulkan markah, dan kecewanya bila sekali lagi perkara yang sama berlaku. Pembetulan tidak diterima oleh sistem.
Penuelesaiannya terpaksa rujuk SUP, dan akhirnya kami menemui penyakitnya.... pada markah sains. Mungkin Penganalisa sekolah lain menerima program SPP yang sama .
Lewat tengahari itu, SUP terpaksa menghantar semula analisa ke PPD .
(Ampunkan saya SUP.......)

Bayangkan.... 3 hari berkurung di bilik peperiksaan.... tetapi menghasilkan kerja yang boleh dibakulsampahkan......

Dari tahun 2003 CM buat kerja analisa ni, tak pernah terjadi begini!!
sedih... kecewa.... tension!!!

Esuk mesyuarat post mortem..... hu...hu..hu... Takut!!!!!

moral of the story;
tahun depan CM dah tak boleh jadi penganalisa, dah tua....lantiklah orang muda.

6 comments:

manlaksam said...

CM,
Biasa lah tu. Sesekali mesti ada silap nya. Normal lah.....

Cikgu Adham said...

slm kak zan..
rasanya kak zan tak perlu la pos soalan tu.. sebab rasanya saya dh ada soalan yg scan tahun lps punya.. so yg scan dh ada dwnload dlm internet... kira ok dh tu..

tq byk2 kak zan deh..

xiiinam said...

Dah nak Raya kakZan....

laki cikgu kimia said...

waaa CM, banyak nye keje cikgu.. tahniah Cm. berkat sabar seorang guru!

cikgu_math said...

pak man>>
betul la...normal ler sekali sekala buat silap.keh..keh..
walau pun menyusahkan orang lain tu..

Adham>>
okey... tq very much!

cklah>>
agaknya lah... bila nak raya otak dok fikir benda lain!

AM>>
kerja cikgu memang banyak...
tengok-tengoklan cikgu kimia tu...
jamgan sampai stress macam CM!!

Cikgu Adham said...

slm kak zan,
i say man penat juga la nk masuk markah byk2 gtu huhuuhuhu...