Followers

Wednesday, September 02, 2009

kalaulah masa boleh diputar kembali...

Kenapa umi jadi cikgu???
dah beberapa kali soalan ini keluar dari mulut anak-anak....
jawapannya kerana tak ada kerja lain... dan selebihnya Tuhan lebih tahu apa yang terbaik untuk kita!
CM grad 1886.... ekonomi merudum, tak ada kerja! temuduga sana, temuduga sini, akhirnya pilih Diploma Pendidikan... itu pun selepas 4 tahun duduk rumah jaga anak!

dan sambil berborak santai dengan anak-anak di dalam kereta balik daripada rumah bonda kelmarin, issu ini timbul kembali!

InsyaAllah 3 anak CM akan ke IPTA tahun depan...
Akif akan ambil SPM tahun ini, dan targetnya selepas ini hanya satu..... BMI.
Semoga Allah makbulkan!

Aliaa masih tercari-cari... kalau result matrikulasi okey, dapat buat medic, alhamdulillah!
tetapi kalau result tak okey.... mungkin jadi cikgu, katanya!

Dan Farhani masih kabur, lepas diploma nak sambung degree dalam bidang apa...
yang pastinya tak mahu jadi cikgu!!

kalaulah masa boleh diputar kembali....
Dan kita advance seperti anak-anak zaman sekarang...
mungkinkah cikgu-cikgu juga tidak memilih untuk menjadi seorang guru??

5 comments:

Cikgu Adham said...

slm
sila bg email cikgu agar mudah saya emailkan soalan trial pmr srwk 2009

Achu Tra said...

salam..anok cikgu hok diploma nok ke degree tuh buak bide gapo?? Intake Dec 2009 UiTM bukok doh..cepat2 apply banyok tempat kosong insyaallah!

cikgu_math said...

adham>>
email: narizanhusin@yahoo.com

AT>>
dio doh abih lagi... tapi rasonya di mitak jugok.
Loni dia wat sains kuantitatif!

haniey said...

umi,oyk jugak ani xsei jd cikgu..btw, i can't apply for intake dec 2009 sbb nit fully finish my diploma..insyaAllah,i'll try my best to achieve my goal..make u proud of me =) hehehe..tinggi cita2 dan harapan

xiiinam said...

1986 ckLah upper six.....


ckLah jadi cikgu memang kerana ckLah nak jadi cikgu....sanggup dimaki hamun semasa mohon pertukaran dari fakulti undang-undang dulu....Nasib baik dapat Biasiswa Kementerian Pendidikan juga..


kakZan...
ticer Sally mana?
Kirim salam kat dia eik!