Followers

Thursday, February 12, 2009

..........tensi........?????

sape kata jadi cik gu tak stress...???
hari ni masa mengajar ada 5 masa aje.....tapi macam tak ada rest langsung!
Hu..hu..hu...
kena tukar form teacher pulak!!!
TENSION!!!
Dua minggu lepas....dua tiga hari stayback dibilik guru untuk siapkan buku register...
tulis nama pelajar, biodata, etc...etc, kehadiran bulan januari, februari....
kemudian fotostat visi, misi,etc..etc..round Mydin cari kertas untuk balut softboard, cari plastik alas meja, arah budak buat itu, buat ini......Untuk keceriaan kelas, 99% dah siap!
tup..tup... hari selasa 10 feb 2009, semasa taklimat guru, kena tukar jadi form teacher kelas lain..
Oh...Tuhan!!!!
kelas yang baru dapat ni.....
Registered hanya ada nama pelajar ,
kelas kosong se kosong-kosongnya......hanya tertampal jadual waktu!
(Kata PKP 'keceriaan kelas mesti siap hari Ahad ni...Unit keceriaan akan round...')
..........................................
Kena pula form 1.....pelajar baru yang tak tahu nak buat apa kalau tidak di beritahu...terpaksalah bermula dari zero!!!
round Mydin cari kertas pembalut, fotostat mana yang perlu, agih tugas kepada pelajar untuk sudut imformasi subject, arah pelajar buat duty roster, carta organisasi, etc, etc...
Kemudian ...janji dengan pelajar nak siapkan papan kenyataan kelas after school, tetapi ada mesyuarat KWAMP pulak....tak sempat! (Harap-harap mereka buat walau pun tanpa guru )
...........................................
After mesyuarat, cari borang pendaftaran pelajar tingkatan 1, ingat nak tulis dan lengkapkan biodata dan nombor pendaftaran di dalam buku register...stayback di bilik guru hingga 4.30 petang............
tapi masih belum siap ...uh huk...
aduhai......tensionnya....
balik rumah
lepas ni nak tidur....nak rehatkan minda...nak rehatkan fizikal
Besuk jumaat...hari yang tak perlu fikirkan hal-hal yang berkaitan dengan sekolah.
Hari sabtu ni hari persekolahan, kena jadi pengadil lompat jauh untuk sukantara sekolah....
okeylah........sbb lepas tu ada jamuan laksa untuk guru-guru dan petugas sukantara
(Ada ke petugas sukantara bukan guru????)

3 comments:

tchersally said...

Wuhuuu..patut lah I didnt see u much 2day..aha..bg mereka yg kata jd cikgu ni senang..x stress..balik awai..cuti panjang..haaa..meh sini nak cili mulut tuh..nak cili merah ka..nak cili hijau..that is one of d reason i'm blogging..ane of d ways to release my stress..huk..huk..x pe nnt kita spend time forgetting bout school when we go 4 d trip..

haniey said...

from d comment above,nk g trip kt mana?indon?
yup..being a tcer is much busy..that is y i dun want b a tcer like u even others tell me "ani,jd la cg matematik.mcm umi"
oh plz..xnk~!especially jd cg utk boy's school.
u r too busy until ani kirim mkanan mcm2 lupa nk beli.u've 1 whole day tomorrow..anakmu disini sntiasa lapar..mkanan kotor + mahal *sigh*

thegame. said...

huhu..memang penat tu..kije x benti2...
xpe2, org cakap, teaching is the profession that teaches all the other professions. xde cikgu,xdenyer doctor,engineers even famous people such as Einstein.huhu.. Nothing is more valuable than a teacher's gift that is knowledge n experience.
Wish u happy always.. =)

p/s: hanie ni asyik suh umi postkan makanan je ek?kata nak KURUS?..hohoho..