Followers

Tuesday, February 24, 2009

aku di 'observe'


dah lebih 2o tahun mengajar, tapi bila sebut nak kena observe, kecut perut....
Itu lah ceritanya...
hari ini katanya sekumpulan pemantau dari JPN kesekolah, nak memantau kurikulum secara keseluruhan. Itu urusan pentadbir, bukan kita guru biasa-biasa ni.....

Tetapi, tup..tup...jam 9.45 am, HEM datang ke meja ku...Pemantau nak masuk observe jam 10.00 am.
WOooou....aku terpilih daripada 90 orang guru di SIC, yang diantaranya beberapa org GC, bbp org yg dah ada masters, yang DG 52, yang DG 48 etc.... kecut perut, ketar lutut dan macam-macam.....nasib baik tak berulang ke tandas..
Berbekalkan buku rancangan mengajar yg cantik lagi menarik dn cute tu, (wp gam nya telah berganti), aku masuk ke kelas 3 yakin dengan kurang yakin.
From the first moment aku step in into the classroom, everything perfect!
Mat Ju, aime, pedi & Pipudin tak nampak nak tidur langsung.....Walau pun P & P sebelum ni... suruh berdiri atas meja pun mata masih lali...
Wafi & Syafiq bersopan lagi bersantun...tak ada pula nak meraung TEACHER!!!!!!!TEACHER!!!...... selang dua kelas boleh dengar....gitu!
Cayalah pelajar 3 Yakin...anda semua pelakun terhebat!
Dan kebetulan hari ni, perancangan mengajar yang ditulis selari dengan rancangan tahunan, jadual peperiksaan, dan sebagainya....Hu..hu..hu..
Rupa-rupanya dia belek buku rekod mengajar dari first page ke last page! Nasib baik 5 minit sebelum tu dah mengadap Kak Ani, suh dia Check sekejap. TOV pelajar, ETR pelajar, senarai semakan buku, senarai buku rujukan , semua jenis jadual, semua jenis cuti, semuanya complete.
Bila dia keluar pukul 10.45 aku boleh tersenyum dengan lega....
Comment dari pemantau? dia tak cakap apa pun...Kena tanya pentadbir nanti apa dia kata....OK ke KO!
Anyway......aku dah lepas....
kalau KO pun..... Why ME???? Orang lain ramai lagi!!!!!

7 comments:

tchersally said...

wuhuuu..chaiyokkk!! la sis..dlm ramai2 anda intan terpilih..tu la kan..bila tau ada pemantauan gabra masih mcm masa student2 dulu..baik tak tau dari tau..Sally dah kena masa 1st day of school 2009 hohoho..anyway..legaaaa..kali ni tak terpi;ih..

maklang said...

payah gak nak ngajar kalau kena observe ye cikgu?

cikgu_math said...
This comment has been removed by the author.
cikgu_math said...

1st day dulu pun dah kena! tp dia masuk mengejut..okeylah..dan kbtlnnya everything complete!buku rekod dah tulis, jadual waktu dah tampal, yearly plan dah ada. dia siap compare apa yg kita ajar dgn teaching plan lg.. okeylah..
tp ni lain..told 15 min before! nak rancang apa-apa pun x sempat.klu beritahu a day before, bolehlah kita prepare mcm practical teaching dulu...kertas mahjong pun boleh..kan
.he..he..

maklang >> payah tu tak payah maklang..tp bila kita dah tahu org nak observe...serba tak kena jadinya.

Chekgu BaniHassim said...

hehe...
musim pemantauan pentadbir...
huhu...layan je la kak...

cikgu_math said...

Dok melayan lar nii..
apa lagi musim2 macam ni,
byk ler mesyuarat & taklimatnya...
kepala dah tepu....

nik awin said...

huhuhu..mmg kecut..lagi2 bila org2 'besar' datang..
as if diorang ni xde kije lain,kan?

g la minum teh tarik ke, makan nasik berlauk ke,

byk tul masa free nak pantau2 org ni