Followers

Friday, February 27, 2009

merepek.......

bila anak meningkat remaja,
masalah diorang pun terpercik sekali...
kita bukannya pakar psikology yg mahir merawat emosi,
bukan pula kaunselor yang sanggup menadah telinga sebelum melontarkan pandangan...

kalau disekolah, seorang guru boleh mengurus 30 orang anak-anak remaja.....
tetapi, bila tiba di rumah, hanya dua anak menceritakan masalah..
apa yang dapat dibuat oleh seorang guru bergelar ibu?? ...hanya mendengar!!
( cikgu belum cukup social skills : eh...ada kaitanke??)

bila dipanggil remaja, pemikiran belum sempurna matangnya...
so, biarlah....
akan sampai saat & ketikanya, mereka dapat menilai kembali kesilapan yang dilakukan , sebelum mereka dewasa melalui usia dan pengalaman..........

13 comments:

tchersally said...

Sis!..hmmm..we've been there too ..remember? this is d transition time in life, where all d hormones are kicking..emotions are chaotic..missionh in searching for identity..wah!!!cakap senang la kan??Sally blom ade anak remaja bole la komen eh?? kekekeke..anyway.."listen"..and "listen"..that's d key..before giving remarks..

cikgu_math said...

yes...that's what i did.
listen..listen...listen..
but it didn't solve any problems

tchersally said...

though it doesnt solves d problem..by listening it wont create a new problem..bila satu pihak mendengar..satu pihak dah abis meluahkan..then only we start d discussion..hohoho..cakap pandai laaaaa...

the life of cikgu sue said...

sebagai ibu kena kena jadi pendengar yang paling baik.Dalam pada itu titipkan nasihat,dan dalam lembut (mungkin anak tak terperasan) sekali sekala berikan amaran....Selagi anak meluahkan perasaan kepada kita sebagai ibu,itulah kebahagian yang tak terceritakan....Kadang-kadang dalam tenang dan dalam sedu dan sedan INSYAALLAH problem dptdirungkai.

n.rooney aka pengupat lara said...

sorang anak hanya inginkan seseorang utk luahkan isi hati + masalah diorang...that why remaja skrang lebih suka bercouple sbb dio bleh luar perasaan hati to hati...denga la statement dari seorang insan yg bergelar anak dan remaja ni...hu3 hari ni sy jd dr fadilah kamsah...

Chekgu BaniHassim said...

waktu paling susah nak bendung daripada berlaku bende yang tak sepatutnya...

kalau betul caranya, insyaallah kak...

cikgu_math said...

tchersally & Kak Na ~
Yup..luahkan untuk org dengar juga salah satu mengurangkan tension...so, sally, belajarlah jd pendengar yg setia.

Pengupatlara ~
satu-satunya alasan yang diluluskan untuk bercouple bagi SPM candidates tahun ni..
Tp..klu tak ada 'handphone' utk luahkan masaalah, anytime, anywhere, cikgu pun boleh jd pendengar yg setia...
tp...kena buat appointment dulu ye!!

cikgu_math said...

chekgu bh ~
itulah susahnya.....
ttpi insyaAllah..kdg-kdg mereka kan tau sendiri, cuma kita ibu bapa hanya memantau..

Neeza Shahril said...

masa anak kecik ni, memang neeza tak terapply langsung ilmu yang di ajar dulu.. asyik rasa nak naik angn aje.. tapi bila mereka besar esok, tak tau la pulak.. best jugak kan jadikan anak2 sebagai students heheheh..

cikgu_math said...

neeza~
samalah tu..
masa anak-anak kecil,tinggi sikit suara, mereka dah tercorot tengok kita...
tp bila mereka dah besar, suara mereka dah lebih kuat drp kita, nak nasihat, mereka kononnya lebih bnyk tahu drp kita...
bab-bab nak guna psikology ni yg payah ni...

Abiey69 said...

Ambo tak dak lagi yang melibatkan hal perasaan ngan anak2 coz anak masih kecil.. tapi dari segi teorinya.. luahan perasaan anak2 hendaklah didengar dan diambil perhatian... dan selesaikan dengan cara yang paling baik.. jika kita dapat menjadi pendengar yang setia insya Allah anak2 akan lebih hampir dengan kitaa.

cikgu_math said...

InsyaAllah Abiey...
nak jadi pendengar yg setia pun kena bnyk sabar!!!!

kirana said...

Salam...parents kene belajar mendengar luahan anak2. Tapi mostly parents ni tau sibuk je memanjang. Yg susah2 nak memahami anak2 diaorang cikgu jugak kan. Ada problem anak yg parents tak tau, tapi cikgu dia tau....walaupun cikgu kene jaga 30 org anak org.