Followers

Tuesday, April 20, 2010

Ini dunia yang kita pilih

"CM tak ambil cuti ke?" ayat pertama yang keluar dari mulut Ketua Bidang Sains Social bila CM bertemu dengan nya semalam....

"Banyak kerja " ... huh!
Sebelum discharge,  doktor daripada ward 28 ada bertanya CM berapa hari perlukan cuti...
dan dengan selamba CM menjawab "tak payahlah... hari jumaat & sabtu dah cuti..."
Didalam kepala hanya terfikir kelas 3 Setia & 3Amanah... dah ketinggalan 2 topic daripada kelas-kelas lain. CM terpaksa masuk gear betul-betul untuk membawa mereka mengejar kelas-kelas lain. Dalam kepala hanya nak mengejar syllabus!

Tetapi  sebelum pulang kerumah semalam, S/U Sekolah Kluster menyampaikan berita yang baik (???....)
"Projek Menggilap Bintang PMR dah diluluskan. Proceed !"
Dan dalam masa 3 minggu ni, bermacam borang dan surat yang perlu disediakan...... maka bertambahlah senarai kerja CM. Itu belum dikira menyediakan bahan untuk perbengkelan.

Terdetik juga sekali-sekala
'mengapalah sistem pembahagian kerja disekolah tidak dapat di buat dengan betul?'
Ada orang yang terbeban dengan 1001 macam kerja.... tetapi ada pula yang relax memanjang................

Tetapi itulah adalah jiwa CM....  
Dunia pendidikan..... berinteraksi dengan anak-anak remaja yang nakal......
Walau pun penat, keseronokan tetap ada!!

malam ni nak siapkan draf aktiviti dan AJK program.... by the end of this week, kena buat mesyuarat guru form 3... (  ini arahan S/U Kecemerlangan... he..he..)

9 comments:

Sally said...

Sis,

'mengapalah sistem pembahagian kerja disekolah tidak dapat di buat dengan betul?'
Ada orang yang terbeban dengan 1001 macam kerja.... tetapi ada pula yang relax memanjang................

ada sesape bole tolong jawab tak bg pihak pentadbir sekolah kita nih..?

pB said...

jangae lar dok krijo teruk teruk ....


sakit gak , payohhhhh

laki cikgu kimia said...

tahniah CM. nama kelas tu pon macam kena sangat dengan CM.

cikgu_math said...

sally>> bolehlah wakilkan diri untuk menjawab.....


pB>> CM raso nak relax lah ni........

LCK> he..he..hebatnya CM...

mohdandmeriam said...

salam cm..hanya cikgu saja yg faham kerja cikgu kan hehehe..kalau dapat mengajar semua kelas pandai alangkah bertuahnya badan ..yalah tak sakit kepala tentang disiplin n boleh proceed nak habiskan syllabus..

TokNabe said...

Orang kata keje cikgu...rilex, cuti banyak tapi hakikatnya... cikgu sendiri yg tahu banyak mana beban yg hendak digalas tp disebabkan ini dunia kita.....kita galaskan jugak sbb dunia ini kita yang pilih.

Othman Juliana said...

blog cikgu membuatkan saya rindu pada guru2 saya dahulu~

AZANI said...

salam cm
usaha murnimu pasdti akan mendapat ganjaran....teruskan cikgu berbakti utk nusa dan bangsa....

mademoiselle azieshakespeare said...

cikgu je yang tau beban kerja cikgu, huu..