Followers

Monday, March 26, 2012

kenapa tak nak faham???

Panas!!!
Bilik guru dan banyak bilik darjah yang 'black out'
aircond di bilik guru dan kipas dalam bilik darjah tidak dapat berfungsi....
cikgu panas...., pelajar pun sama!!!

Dan kebetulannya
kena mengajar matematik di tingkatan 3 taat pada masa akhir...
3 taat - kelas yang boleh membuat cikgu-cikgu hilang akal...
di tambah pula dengan topik factorise....
topik yang amat sukar untuk di ajar, dan terlalu amat sukar untuk difahami oleh pelajar......

Dah berkali-kali diulang ajar perkara yang sama, bincang soalan yang sama....

and at last............................

"teacher, kita belajar tajuk ni esuk lah...
Math masa pertama dan kedua ....
kalau waktu pagi cepat sikit nak faham!!"

Huh.....
stressnya bila mengajar anak murid tak faham!!!!
kecewa sangat-sangat!!!!







5 comments:

Ghazali Abd Aziz said...

Cikgu Math;

Dari process pembelajaran saya ... saya dapati, yang pertama tama sekali saya akan dapat apa yg saya nak belajar andainya SAYA NAK ...

Mungkin boleh tekankan atau tanamkan semangat NAK dahulu

(waaahhhh pandai nak ajar cikgu lak)

the life of cikgu sue said...

Itulah realitinya Zan.kadang-kala kita syok sendiri.Menerang bagai nak rak.Ingatkan pelajar dah menguasai sebab nampak faham semacam tapi ....

cikgu_math said...

En Ghazali, itu yg sukar nak tanamkan dalam jiwa dia orang!!! semuanya kena paksa. mereka belajar kerana terpaksa,

cikgu_math said...

Cikgu Sue>> haha... math lain sikit... kalua tak faham memang tak boleh nak tipu.. sbb tak dapat jawab soalan latihan.

a.k.a Penglipur Lara said...

sabar cikgu..sabar..dah jadi tanggungjawab ckgu mendidik..ckgu jgn bertugar jadi 'singa' plak bila da yg x dgar ckap..pe2 pon..sy suka ckgu narizan!