Followers

Thursday, October 29, 2009

Hanya ujian........

ahad lepas dah decide nak balik rumah bonda petang ni, tetapi malam tadi tiba-tiba Akif call suruh ambinya diasrama, ada masalah dengan mukanya...

so, balik sekolah tadi, around pukul 3.00 pm terus pecut ke Tanah Merah, ambil nya dari asrama dan bawa ke klinik pakar kulit...( huh... mahalnya bayaran! Tapi biasa ler kalau dah namanya pakar , cuma CM tak terfikir pula semahal itu bayarannya!!)

bila siap semuanya, kereta pula buat hal... tak boleh nak start! Dan lebih mengharukan, CM tak tahu apa-apa pasal kereta... hanya tahu drive dan isi minyak....
Dalam kekalutan itu, CM sempat telefon adik yang berada di kampung, dan pastinya tidak dapat menyelesaikan masalah

Tetapi Allah mempermudahkan jalan... rupanya kereta CM park betulbetul bersebelahan dengan sepupu arwah suami, dan kami berjumpa semasa dia mahu pulang. Rupa-rupanya officenya adalah diatas bangunan yang sama!

Alhamdulillah... dia yang menguruskan semuanya.... memanggil mekanik ( atau kawannya??), dan selepas diperiksa hanya masalah bateri! Dia & kawannya yang pergi membeli bateri kereta, menggantikannya sehinggalah kereta hidup semula sewaktu azan maghrib berkumandang.

Dan Alhamdulillah juga, tempat berlaku ini adalah berdekatan dengan bank. Taklah sukar untuk CM membayar harga bateri , walau pun duit didalam poket sudah dihabiskan kepada doktor!
Semasa di bank, secara tak sengaja, terjumpa pula student CM, Afiq and her mother yang juga ingin berurusan dengan mesin ATM. Baiknya mother dia.... mereka menunggu CM dari awal hingga akhir, sehingga CM bertolak pulang kerumah!

Didalam kepenatan dari subuh hingga maghrib, dengan ujian yang diberikan Tuhan, tetapi Dia masih permudahkan jalannya....

janji tetap janji.... Anak-anak sudah bersiap untuk kerumah bonda... dan kami akan bertolak selepas solat Isya nanti.
Semoga Allah mempermudahkan lagi perjalanan hidup kami...

nota: sudah seminggu bibik tiada.... hidup masih dalam kelam kabut!!!

8 comments:

Mr PenyuBiru said...

semoga selamat sampai ke rumah bonda ya.hati² memandu.

sonata anak kancil said...

alhamdullilah semenya telah dipermudahkan oleh Allah swt...

seperti saya jugak...bila2 difikir2kan seme nya telah dipermudahkan olehNya....saya tatau - rasanya berbalik kepada cara kita bekerja! inilah balasanNya...

a kl citizen said...

assalammualaikum

membaca ntri ni pun dah terasa peatnya...
tapi alhamdulillah Allah permudahkan...

zino said...

semuga selamat sampai...

abu muaz said...

masih ada orang yang sayang dan simpati . Disebalik kesusahan ada kesenangannya.

misz A.C.C.A said...

umi... moga semuanye ok ka umah...

TokNabe said...

Alhamdulillah w'pun sukar tapi semua dipermudahkan.

laki cikgu kimia said...

wah. Tabah sungguh CM. saya amat kagum..