Followers

Friday, January 07, 2011

bila hujan mencurah-curah..

semalam hujan turun tak berhenti-henti, dan perbagai kisah yang terjadi ekuran daripadanya..

~bila hujan , semua parents akan cuba menghantar anak masing-masing ke pintu masuk kawasan sekolah, menyebabkan jammed yang sangat teruk!! dari SMKA Zainab I ke SIC mengambil masa lebih daripada 20 minit, sedangkan masa sepatutnya adalah kurang dari 5 minit...

~waktu pulang dari sekolah juga sama, hinggakan ada cikgu yang pusing semula dan masuk balik ke SIC... Bila berada diatas jalan terlalu lama, semua perkara boleh menjadi lupa! Hari ini CM terlupa mengambil Iqah dari sekolahnya di Amalin Aishah Putri, dan terlupa membeli nasi anak-anak untuk makan tengahari, semuanya kelaparan, lebih-lebih lagi hari hujan..
selepas solat zohor CM terpaksa  berada di atas jalanraya  yang masih jammed semula... ambil Iqah dan cari nasi anakanak.  Semuanya settle hampir jam 5.30 petang..

~tiba jerr kat rumah, baru perasan rumah arnab sudah ditenggelami air... 2 ekur arnab putih sedang kesejukan berendam dalam air.. dan sekali lagi CM bertungkus lumus mengangkat dan menyusun pasu-pasu bunga yg tidak digunakan , dan akhirnya adalah tempat arnab berehat tanpa digenangi air....

~semua anak pokok  lobak putih  ( Benih yang berikan oleh tuan punya blog tanam sendiri) yang baru dipindahkan 2 minggu yang lepas ditenggelami air.. akan hidupkan dia nanti???

6 comments:

~ yus ~ said...

Bila hujan, banyak kerja yang tergendala dan tertunda kadang tu ye cikgu..

Alahai kesian arnab tu, saya suka tgk aje arnab, kalau suruh bela saya tak mahu..huhu

Cik Bee said...

aik... bile ada arnab kat umah? arnab umi ke arnab? hihihi

cikgu_math said...

Yus, sekarang dah nak banjir.... semua benda tergendala, Nasib baik kat rumah tak naik air..

cikgu_math said...

arnab amar & adam... tu yg dia kata, tapi makanan kalau umi tak suruh tak bagi!!

zino said...

berhati2 dalam musim tengkujuh ni..

AZANI said...

salam Cikgu
musim hujan .....banyak tempat dah mula naik air...