Followers

Friday, June 11, 2010

Exam

Dah lama benar tidak menconteng disini. Ada aktiviti lain yang mencuri masa seketika.
Dalam cuti ni sudah beberapa kali anak murid singgah dalam face book, menanyakan markah peperiksaan mereka.
Dan CM cuma menjawab.. tunggulah, cikgu ada exam!
dan mereka mengundur diri dengan hampa!

Pasti anggapan mereka cikgu sibuk membaca
tetapi rupa-rupanya sampai kesaat turun dari rumah, satu apa pun belum sedia. Nasib baik ada pensil dan eraser di dalam drawer dibilik guru.
Bila masuk dewan, Kad pengenalan pula tertinggal dan nasib baik ada lesen sebagai pengganti.

Itulah gaya seorang guru menghadapi peperiksaan.... tiada persediaan dari mental dan fizikal langsung!! Yang pastinya kalau ini berlaku kepada anak murid, mungkin berbakul-bakul leteran kemarahan disemburkan...

Apa boleh buat.... umur sekarang sudah tidak mampu untuk membaca bagi  menjawab soalan objektif.... mungkin cara lain lebih sesuai. Wallahualam

2 comments:

zino said...

yg perlu belajar murid je bukan cikgu kan kan hehe

cikgu_math said...

zino>> betul tu.... cikgu tak payahlah nak exam-exam ni..