Followers

Tuesday, March 22, 2011

entry tertunda... happy belated birthday untuk Amar Marwan Mazlan>

Dicelah-celah kesibukan kenduri kahwin,
kami cuba memanafaatkan saat-saat  berkumpulnya anak-anak bonda  untuk meraikan ulangtahun kelahiran yang ke 9 Amar Marwan ( anak CM) , dan ulangtahun kelahiran Nuqman Wafiq yang pertama ( anak buah CM).
Majlis simple tetapi meriah....
Dalam kepenatan, CM sempat membuat macaroni bakar, kakak & adik CM bergabung tenaga mengoreng meehoon dan keropok...
Dan Mama Wafiq sempat lagi menyediakan goodies bag yang berisi belon, topeng, alat tulis dll untuk diagihkan kepada anak-anak saudara yang ada..
Best... kerana bukan selalu kami berkumpul... kecuali ada kenduri atau pada hari raya!!

Thursday, March 17, 2011

Cuti yang tak cuti...

Hari Jumaat cuti bermula tetapi CM terpaksa mengisi slot  Kelas tambahan pada pagi jumaat... kemudian terus memecut kereta ke rumah bonda untuk menyiapkan barang hantaran anak buah CM yang akan kahwin pada 13hb. Kali ini terpaksa meninggalkan Naseef, Iqah dan Wawa di rumah kerana masing-masing mempunyai kerja  dan kelas tuition.

Pagi Sabtu balik semula ke Kota Bharu untuk mengambil anak-anak yang di tinggalkan.... masih sempat ke supermarket mencari hadiah kahwin sebelum balik semula ke rumah bonda.

Hari Ahad Kenduri kahwin... majlis yang amat meriah walau pun dalam hujan lebat!!! tahniah untuk Nur Amalina dan Syahrul.

Pagi Selasa CM bertolak seawal jam 8.15 am kerumah bonda, untuk bersama-sama rombongan ke majlis resepsi di Kuala Terengganu  yaang dijangka bertolaj pukul 10.00 pagi., dan sampai semula ke rumaj jam 7.30 pm. Penatnya hanya Tuhan yang tahu!!

Hari rabu nak relaks.... hari Khamis terpaksa mengiringi anak murid ke peringkat Akhir Kuiz 'so you think you can spell scientific term'.
Permintaan kawan CM untuk tolong mengajar anaknya matematik dalam masa cuti kali ni tak dapat di penuhi....masa cuti terlalu pendek untuk CM!!

Sunday, March 06, 2011

Grrr!!! tapi nak senyum!!!

time untuk merelaxkan otak...
hari banyak free .... kononnya nak menyambung kerja-kerja menyiapkan borang keluar masuk pelajar yang dah betangguh sekian lama... masih seperti ini

dah berjam-jam key in data ke dalam excel, tiba-tiba....
nak delete row, tetapi terdelete sheet!!
Alahai.... sia-sia kerja hari ni!!!
Dah malas nak sambung ....

time untuk blogwalking
time untuk relax....
time untuk berfacebook!

he..he.. bilalah nak siap kerja ni??
sedangkan kena hantar ke JPN dan PPD sebelum 6 hb setiap bulan!!
hehe... itu tarikh hari ini!!!

Grrrrr.....

Friday, March 04, 2011

Setiap akhir bulan Februari...

setiap hujung bulan februari, CM pasti kehilangan mood untuk buat kerja-kerja lain.... selagi reten bulanan belum disiapkan!!
Terlalu ramai pelajar yang keluar masuk ke SIC...  pelajar form 4 ke SBP dan Mara, pelajar form 1 juga keluar.... dan digantikan dengan pelajar baru untuk mengisi kekosongan...
dah hampir 100 data pelajar sudah bertaip, tetapi masih banyak lagi yang belum diselesaikan.
dan rasanya setiap tahun perkara ini akan berulang selagi tugas guru pendaftaran & pertukaran pelajar masih masih dibahu CM ...seperti yang tertera disini
stress sangat-sangat bila enrolmen pelajar dan borang keluar masuk pelajar tidak dapat disiapkan dalam masa yang ditetapkan oleh JPN &  PPD.
semuanya hanya disebabkan segelintir guru tingkatan yang mengisi buku jadual kedatangan tidak mengikut specifikasi yang ditetapkan, sama kes disini

Tetapi yang pastinya Tuhan  telah meluangkan masa untuk meneutralkan hati...
Semalam CM membawa pelajar ke USM, menyertai kuiz 'So you think you can spell scientific term' anjuran Jabatan Neurosains, Pusat pengajian perubatan USM. Dapat release tension... melayan 4 peserta yang CM bawa, pelajar-pelajar yang nakal tetapi genius. Kami melayakkan diri ke peringkat yang seterusnya.
Dan, on the top of that, dapat bertemu dengan Pakar Saraf ternama dunia, Professor Dr Jafri Malin bin Abdullah, yang merupakan ketua jabatan Neurosains. Very humble... dalam kesibukan beliau dalam arena peubatan dunia, beliau masih sempat  menjenguk peserta-peserta kuiz, bergambar dan melayan mereka semua... seorang yang patut dijadikan idola.

Semalam juga peperiksaan  PKBS 1 sudah bermula... CM harus melapangkan fikiran dengan tugas pengkeranian ini , sebagai persediaan mental untuk menanda kertas pelajar, yang mungkin menjadikan CM kehilangan mood lagi...

Thursday, March 03, 2011

tiba-tiba....

tiba-tiba jer...
buka blog dan edit blog..
Blog CM dah bertahun tak edit, menulis entri pun berbulan-bulan selangnya...
mungkin selepas ni akan rajin menulis..
siapa tahu???