Followers

Sunday, June 20, 2010

hari bapa

Hari bapa... asalnya tidak mahu menulis tentang ini kerana ayah CM  sudah meninggalkan dunia yang fana' ini hampir 20 tahun yang lepas.. dan bapa kepada anak-anak CM juga telah meninggalkan kami semua 4 tahun yang lepas..

Tapi bila membaca tulisan Kak Ah, dan link drp Joegrimjoew yang ada di dalam blognya..( boleh baca di sini), terasa  ingin berkongsi sesuatu mengenai hari bapa.
It's okey... cuma tinggal beberapa minit lagi...

CM sengaja tidak menimbulkan cerita hari bapa, atau ucapan hari bapa..... supaya tidak diingati oleh anak-anak, terutama Amar.

Semasa hari ibu yang lepas, dia pernah bertanya..
'nanti hari bapa, Amar nak bagi hadiah pada siapa?'
Alahai...
Cm tidak mahu berlaku kejadian beberapa tahun yang lepas yang diceritakan oleh anak CM, yg kawannya menangis kerana guru seninya memaksa membuat kad untuk hari bapa, dan akhirnya barulah di ketahu yang sebabnya hanya bapanya sudah meninggal dunia..
kita merasa itu adalah situasi yang biasa, tetapi mungkin kesanya amat mendalam kepada mereka....

Friday, June 11, 2010

Exam

Dah lama benar tidak menconteng disini. Ada aktiviti lain yang mencuri masa seketika.
Dalam cuti ni sudah beberapa kali anak murid singgah dalam face book, menanyakan markah peperiksaan mereka.
Dan CM cuma menjawab.. tunggulah, cikgu ada exam!
dan mereka mengundur diri dengan hampa!

Pasti anggapan mereka cikgu sibuk membaca
tetapi rupa-rupanya sampai kesaat turun dari rumah, satu apa pun belum sedia. Nasib baik ada pensil dan eraser di dalam drawer dibilik guru.
Bila masuk dewan, Kad pengenalan pula tertinggal dan nasib baik ada lesen sebagai pengganti.

Itulah gaya seorang guru menghadapi peperiksaan.... tiada persediaan dari mental dan fizikal langsung!! Yang pastinya kalau ini berlaku kepada anak murid, mungkin berbakul-bakul leteran kemarahan disemburkan...

Apa boleh buat.... umur sekarang sudah tidak mampu untuk membaca bagi  menjawab soalan objektif.... mungkin cara lain lebih sesuai. Wallahualam